Sudjelovanje Udruge 4+ na okruglom stolu „ Biti Mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj koji je organiziran u Uredu predsjednice Republike Hrvatske

Datum objave: 05. 7. 2018.

Poštovani, Želimo Vas i javnost informirati da se Udruga 4+ bavi promatranjem i analizom demografskih trendova, podrškom obiteljima i zalaganjem za bolji odnos prema obiteljima sa djecom, djeci i majkama te potičemo demografsku obnovu i demografske mjere koje smo objavljivali i slali na razne adrese koje su zadužene za planiranje i provođenje tih mjera. Prepoznati u našem djelovanju i zalaganjima pozvani smo dana 04.07.2018.g. na okrugli stol na Pantovčak kod predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović koje je organiziralo Vijeće mladih predsjednice RH sa temom: „Biti mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj“. Na okruglom stolu smo na osnovu naših analiza i životnih iskustava obitelji sa brojnom djecom iznijeli svoje prijedloge za popravak stanja na republičkoj i na lokalnoj razini (konkretne mjere) od kojih su najvažnije: status majke odgojiteljice, pravednije grupe i veći dječji doplatak, mirovinski staž za majke do treće godine djeteta za treće i svako sljedeće dijete i drugo.

U raspravi je naše prijedloge i stanje iznio dopredsjednik Udruge 4+ g. Vedran Ivačić. Također je naglašeno da bi lokalne zajednice i jedinice uprave i samouprave trebale više poraditi na stimuliranju ostanka mladih, zasnivanju obitelji i demografskim potporama u našoj Cetinskoj krajini. Naglasili smo da su demografski pokazatelji i stanje gospodarstva, kao i opća atmosfera nije dovoljno stimulativna za ostanak mladih, pogotovo školovanih te za zasnivanje obitelji i ostanak u Hrvatskoj.

Spremni smo naša životna iskustva, analize, prijedloge i argumente rado izložiti i pokušati doprinijeti demografskoj i obiteljskoj revitalizaciji Lijepe naše i naše lokalne zajednice, odnosno Splitsko –dalmatinske županije i cetinskog kraja.

Srdačan pozdrav uz štovanje,

Udruga obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja
predsjednik

Miljenko Marić, prof.

Sinj, 05. srpnja 2018.g.