Udruga 4+ traži mirovinski staž za nezaposlene majke s troje i više djece

Datum objave: 21. 2. 2016.

Udruga obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja pokrenula je inicijativu za mirovinski staž za nezaposlene majke trećeg i svakog sljedećeg djeteta.

Kako nas je izvijestio predsjednik Udruge Miljenko Marić, prije nekoliko dana predsjednici RH, predsjedniku Sabora, saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport te Ministarstvu socijalne politike i mladih uputili su dopis kojim traže da pokrenu izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju kojim bi se omogućilo nezaposlenim majkama uz porodiljnu naknadu koju ostvaruju do treće godine života djeteta, i ostvarivanje mirovinskog staža do treće godine djeteta za svako treće i slijedeće dijete.

Svoj dopis Udruga obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja upotpunili su podacima Državnog zavoda za statistiku o broju rođene djece u posljednje tri godine u Cetinskoj krajini, ali i cijeloj Republici Hrvatskoj, ističući pritom kako su podaci za 2015. godinu ‘pokazatelji stvarnih rezultata rada prošle Vlade RH koja se sigurno po ovom indikatori može slobodno poistovjetiti sa civilizacijom smrti, a njihova kulturna i ekonomska politika je kultura smrti i umiranja.’

‘Ovim apelirao na sve lokalne političke vođe, vodstva i stranke da se prestanu baviti efemernim i nebitnim stvarima i da se okrenu životu, životnosti i podrže obitelj, majčinstvo, žene, rađanje, roditeljstvo i djecu. Potičemo lokalne gradske vijećnike i dužnosnike da se zauzmu za demografske potpore i podršku obiteljima, s posebnim naglaskom na brojnim obiteljima, jer su to najvrjednija ulaganja s posebnom dodanom vrijednošću. Rado ćemo im svima izložiti naše ideje, analize i prijedloge za poboljšanje života svih obitelji s djecom, a pogotovo brojnih obitelji koje su znak i primjer održanja istinske žrtve, solidarnosti, požrtvovnosti i uzajamnog pomaganja’, navodi Miljenko Marić.